top of page

PREZENTAREA SĂRII DE HIMALAYA

Sarea de Himalaya provine din nord-estul Pakistanului, din zona Punjab.

Originea sării datează  de acum 250 milioane de ani. Marea preistorică din această zonă a secat, lăsând în urmă rezerve uriașe de sare. În timp ce mărea preistorică a secat, sarea a absorbit energia razelor solare. Viața terestră a pornit de la viața acvatică preistorică, iar aceste cristale au păstrat  componența originală a acestei „ciorbe preistorice”.

Cristalele de sare Himalaya  conține  84 de minerale, care se găsesc în aceeași componență în sângele uman, în lacrimă, în lichidul amniotic. 

În urma mișcărilor tectonice, aceste rezerve de sare au fost acoperite și închise ermetic. Cum continentele au mișcat în continuare, stratul de sare a fost supusă la presiuni uriașe, în acest mod rezultând cristalele de sare. În urma acestor mișcări s-au format și zonele muntoase unde se află astăzi minele de sare.  

Sarea de Himalaya este extrasă din mai multe mine din Pakistan. Mina cea mai mare și cunoscută este Khewra una din cele mai mari mine de sare din lume (poate chiar cea mai mare). Rezervele estimate sunt între 80-600 milioane de tone, cu o producție anuală în jur de 400 000 tone. În acest ritm rezervele de sare ajung încă pentru secole.

Mina Khewra este și cel mai important obiectiv turistic din Pakistan cu peste 300 000 de vizitatori anuali.

Sarea obținută din aceste mine are o puritate de peste 98%NaCl și se prezintă sub formă de cristale transparente sau cristale roz.


La realizarea produselor decorative din sare, sunt folosite cristalele roz pentru aspectul lor inegalabili. Culoarea roșiatică se datorează conținutului ridicat de minerale și în special de conținutul ridicat de fier.

bottom of page